Friday, 18 May 2012

Adi Putra Fail Cerai Secara Baik

KL, 17 MEI 2012: Aktor kacak , Adi Putra mengesahkan telah memfailkan permohonan untuk bercerai dengan isterinya Aida Yusof di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur pada 11 Mei lalu.
Menerusi laporan akhbar Harian Metro hari ini, Adi Putra menjelaskan keputusan untuk bercerai itu adalah persetujuannya dengan isteri yang mahu berpisah secara baik.
Malah, perceraian itu difahamkan merupakan jalan terakhir selepas pelbagai usaha untuk menyelamatkan rumah tangga mereka gagal.
"Ketika saya pergi mengerjakan umrah baru-baru ini, saya mohon segala yang baik daripada Allah terutama kebahagian dalam rumah tangga. Tetapi apakan daya kerana setakat ini sajalah jodoh kami," katanya.
Dalam pada itu, Adi turut menafikan penceraian itu disebabkan oleh isu anak atau pihak ketiga, tetapi berpunca daripada masalah dalaman suami isteri yang agak sukar untuk diceritakan kerana bimbang mengaibkan orang lain.
"Dalam setiap kebahagiaan pasti ada kedukaan dan saya tak jangka perkara ini (perceraian) akan berlaku dalam rumah tangga saya.
"Tiada sefahaman itu pasti dan selebihnya saya tidak mahu bercerita panjang," luahnya yang seperti tidak mahu mengulas lanjut.

Dadah: Lagi Pelakon Komedi Kena Tangkap !




26 JULAI 2010 : Tak serik-serik. Itulah yang Murai Batu patut katakan kepada salah sorang pelakon komedi yang juga bekas anggota kumpulan pelawak ini. Apa tidaknya, sudah beberapa kali dia ditangkap dan dilepaskan kerana dituduh memiliki dadah sebelum ini.
Namun, pelakon itu sekali lagi dicekup kerana selepas ujian air kencingnya didapati positif ganja dalam serbuan di sebuah pusat hiburan, semalam.
Menurut sumber, pasukan polis menyerbu pusat hiburan tu kira-kira jam 1 pagi dan 3 orang telah ditahan termasuklah pelakon tersebut kerana dipercayai mengambil bahan terlarang itu.
Murai Batu masih ingat satu persatu pasal kes dadahnya sebelum ini. Tapi sebelum ini dia sering bernasib kerana dibebaskan daripada beberapa tuduhan oleh mahkamah Majistret.
Dia pernah dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan memasukkan syabu ke dalam badan, tetapi mengaku tidak bersalah dan kemudian dibebaskan daripada tuduhan itu. Dia juga pernah dibebaskan daripada tuduhan memiliki kanabis serta kodein beberapa tahun lalu.
Pelawak terbabit turut dikatakan pernah ditahan memiliki dua tiub straw mengandungi syabu di Brickfields, tetapi dia tidak mengaku bersalah.
Sumber berkata, ketika dicekup dalam serbuan sebelum ini, pelawak terbabit dikatakan sering merayu agar dibebaskan, namun dia seolah-olah tidak serik apabila ditangkap sekali lagi semalam.
Murai Batu juga percaya, para peminat sendiri boleh mengagak siapakah pelakon yang dimaksudkan itu.
MURAI BATU: Macam manalah keadaaan Saiful Apek. Jangan makin kurus sudah.



Positif Dadah, Saiful Apek Bela Diri



KUALA LUMPUR, 16 MEI 2012: Pada 27 Mac lalu, pihak Mahkamah Majistret Petaling Jaya telah mengesahkan pelawak popular, Saiful Apek atau nama sebenarnya Mohd Saifulazam Mohamed Yusoff dan tiga rakannya, disahkan positif dadah jenis kanabis.

Walaubagaimanapun, Saiful Apek dan tiga rakannya mengaku tidak bersalah dengan tuduhan yang diberikan kepada mereka.

Malah, Saiful Apek yang ditemui ketika sidang media tuntutan RM200 000, petang semalam akui dia kini sedang dalam proses membela diri dan akan dihadapkan ke mahkamah sekali lagi pada 22 dan 23 Mei ini.

"Memang dari segi ujian makmal telah mengensahkan air kencing saya itu positif. Tetapi sejauh mana kesahihan mereka dari segi teknikal saya mahu bukti itu jelas.



Fasha Sandha Bunting Pelamin

Fasha Sandha Bunting Pelamin

Foto Ihsan Laman Twitter Rasmi Fasha Sandha
KUALA LUMPUR, 15 MEI 2012: Petang semalam ketika Murai Batu dalam perjalanan pulang daripada kerja, didalam kesesakan jalan raya itu Murai Batu cuba menghilangkan kebosanan dengan membelek Blackberry. Maklum sajalah sekarang, gosip semua dihujung jari, Murai Batu tidak mahu ketinggalan.
Tidak salah telahan Murai Batu setelah melihat kemaskini Twitter, sebuah berita gembira telah dikongsi oleh pelakon popular yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan pada hujung April lalu iaitu Fasha Sandha melalui akaun Twitternya @FashaSandha1.
Entri yang berbunyi "Bunting pelamin, Rezeki dari Allah yg paling bermakna buat setiap pasangan suami Isteri. Syukur Alhamdulillah. Doa kami berdua dimakbulkan Allah. Terima kasih keluarga, peminat yg mendoakan kebaikan utk kami. Doakan agar kandungan awal ini sihat selalu.. Syukur. Amin"
Gembira Murai Batu rasa setelah hubungan cinta mereka telah dibuktikan sekali lagi dengan cahaya mata yang akan menghiasi hidup Fasha dan Jejai.
Khabarnya, kandungan itu baru saja berusia kurang daripada dua minggu. Menurut Fasha kandungannya itu bunting pelamin. Amboi! Bukan main hebat lagi penangan si Jejai. Apa-apa pun, portal Murai.com.my mahu mengucapkan tahniah kepada Fasha dan Jejai.
Mereka berdua yang baru sahaja pulang dari bulan madu di Pulau Redang ini pasti bertambah gembira dengan perkhabaran terbaru ini.
Disamping itu, Fasha juga mengucapkan setinggi syukur kepada Allah dan diharapkan Fasha akan sentiasa berada dalam lindungannya.







Morgan Tidak Tolak Jodoh Dengan Stacy

Morgan Tidak Tolak Jodoh Dengan Stacy

KUALA LUMPUR, 2 MEI 2012: Hasrat Stacy untuk berduet bersama Morgan dari kumpulan SMASH Indonesia tidak tercapai pada persembahan minggu ke tujuh galaksi Mania yang berlangsung di Shah Alam, Sabtu lalu.
Bagaimanapun, persembahan Stacy pada minggu berkenaan sangat mempersona sehingga boleh disifatkan sebagai persembahan bertaraf antarabangsa.
Malah, kolaborasi Stacy bersama vokalis Projek Pistol iaitu Cliff Umar sangat mantap.
Pun begitu, perlawaan pihak produksi Mania untuk menyatukan Morgan dan Stacy di pentas sampai ke gegendang pendengaran Morgan sendiri.
Malah, Morgan turut mengikuti dan membaca laporan mengenai hasrat ini portal rasmi Mania iaitu murai.com.my.
Menjawab mengenai lamaran ini, Morgan memohon maaf kerana sehari sebelum Mania diadakan minggu lalu, dia sudah terikat dengan anugerah berprestij di Indonesia yang melayakkan SMASH menang tiga anugerah dari empat kategori yang tercalon.
"Saya minta maaf kerana tidak dapat membuat persembahan dengan Stacy pada minggu lalu.
"Saya tidak keberatan untuk menyanyi dan menari bersamanya. Namun, masa tidak mengizinkan memandang jadual SMASH juga padat.
"Kalau diizinkan Tuhan, saya akan cuba untuk memenuhi undangan dari Malaysia tidak kira sama ada dari Stacy atau pun orang lain.
"Saya juga tidak akan menolak andainya saya berjodohan dengan Stacy," katanya.
Sementara itu, Morgan ternyata gembira apabila peminat Stacy menyokongnya untuk berkolaborasi dengan penyanyi tersebut.
Pun begitu, dia hanya mampu tersenyum tatkala ditanya tentang percintaan dengan pelantun lagu Kasanova.
Dalam pada itu, portal murai.com.my dimaklumkan, Stacy masih lagi berhasrat untuk berkerjasama dengan Morgan dalam beberapa projek.
Bagaimanapun, ia masih lagi menjadi tanda tanya apakah projek tersebut dan adakah ia masih berkaitan dengan Mania.
Kita tunggu jawapan daripada Stacy.




Bella Tanda Cinta Stacy Dan Akim ?



KUALA LUMPUR, 18 MEI 2012: Belum pun reda kisah Akim cemburukan Stacy bersama Morgan Smash, pelantun lagu Kasanova itu diheret pula dengan cerita baru yang berkait rapat dengan anak angkatnya bernama Bella Valentina.
Desas-desus mengatakan, Bella yang berusia tiga bulan itu adalah tanda cinta Stacy bersama dengan Akim. Benarkah begitu?
Bagaimanapun, ratu tari itu tidak pula melatahsebaliknya merasa pelik kerana semakin hampir dia beraksi ke kemuncak Mania, dia sering saja dikaitkan dengan pelbagai gosip.
"Aduhai. Macam-macam cerita yang saya dengar. Bella tu masih milik kami sekeluarga. Tiada kena mengena langsung dengan Akim.
"Apa salahnya Akim sayang dan mesra pada Bella. Sesiapa saja boleh bermesra dengan Bella. Terus-terang, saya langsung tiada terlintas untuk berkahwin dalam masa terdekat ini.
"Apatah lagi berkahwin dengan Akim. Kami hanya kawan rapat dan saya masih lagi belum berpunya," katanya.






Monday, 14 May 2012

Blog Terpaksa Di Tutup ! Kita sygg umi and abah kiter !


Awk awk ! kiter sedei lAa :(( huaaaa ! kiter da kena ttup Blog , Fb And Twitter kiter da :(( nak tahu x nape ? sbb nyer kita da nak pi sambung belajar di KLMU . Kite nak pergi hari khamis mlm . Then pergi daftar hari sabtu tu ! alahai ~ sebenarnya kite kena pergi daftar pada 12.5.2012 . Tapi kiter terpaksa tunda sebab kiter ada masalah . Terpaksala terlepas bberape subjek .

Terpaksa la berjauhan ngan family kiter . Pasti kiter rindu nanti dkt dye . Hari nie , 14.5.2012 kiter bz gler , sbb kena pi bukak acc tu la acc nie la . Kluar umah dari pgi lagi then blik plk ptg Seriously letih gilerr . Kesian kat abah kiter da la dye tengah skit sekarang nie . Sedih kiter di buat nyer . Umi pon ashik deman jerr . Kita harap la sangat sangat abah and umi kiter cepat sembuh sebab kita x nak pergi KL tu kalau Abah n umi kite x ikot sekali ! Kite x nak !!

Abah and umi selalu pesan , kalau duk negeri orang kena la jaga tingkah laku baik baik , blaja betul betul , and jangan bergaul dengan orang perangai yang x btl . Serius kiter sedei bila umi n abah kite cakap g2 . Satu lagi yang abah kite slalu ckp kat kiter and adk adk kite , '' bila besar nanti da ada duit banyak banyak , da ada rumah besar , kereta besar jangan pernah lupa sape diri kita yang sebenarnya '' . Yes abah , along x kan pernah lupa kan siapa diri along yang sebenarnya . Then along pon x kan pernah lupa jasa umi nga abah ! Sebab umi nga abah la along sampai ke tahap nie and sebab umi nga abah la jgk nape along nk blaja di negeri orang . Along nk blaja di negeri orang pon bukan sebab along nk berjauhan ngan umi n abah tapi along nak berdikari and pandai menyesuaikan diri along di negeri orang . Along janji ngan abah along akan belajar bersungguh -sungguh ! insyaALLAH abah :((

Yes ! sedei jer malam nie rasa bila fikirkan tentang umi n abah . Dah la umi n abah tak berapa sihat sekarang ! hope beliau cepat cepat sembuh ! please doakan parents kiterr ! :((

Sunday, 13 May 2012

Tutorial Cepatkan Loading Blog

Hello selamat pagi :) tanpa melengahkan masa lagi sha nak tanya korang , korang da baca da entry sha yang nie ? > SINI < dah baca ke tak lagi nie ? kalau tak lagi , cepat cepat la korang pi baca ek . Nape sha sruh korang baca ? hAa ! sebab nya , tutorial sha yang hari nie bersakut paut dengan tutorial hari nie . Cepatkan loading blog ! hAa ! korang nak cepatkan loading blog tak ? ikot step di bawah nie sygg .

1 . Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget .

2 . Korang cari kod nie

</body>

3. Dah jumpa ? okei now korang copy kod di bawah nie then paste kan di ata kod </body> tadi tu k .
                                                                              <script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js?ver=1.4.2' type='text/javascript'/> <script src='https://sites.google.com/site/merciblogger/jquery.lazyload.mini.js' type='text/javascript'/> <script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function($){ if (navigator.platform == &quot;iPad&quot;) return; jQuery('img').lazyload({ effect:&quot;fadeIn&quot;, placeholder: &quot;http://lh5.ggpht.com/_XrWO8mEpDy0/TEdXIqjrAUI/AAAAAAAAAkU/3lwqSFT8IRQ/grey.gif&quot; }); }); </script> 

4 . then preview dulu , kalau tiada sebarang masalah boleh la korang save kan yer . Selamat Berjaya ! :)




Tips Ringankan Blog/Cepatkan Loading Blog

Hello as'kum and selamat pagi :D sihat x nie sygg sygg semua ? haha , mesti sihatkan kan kan ? betul dak ? hikhik . Okei pagi yang indah ini sha mau buat tutorial about Ringankan Blog/Cepatkan Loading Blog Korang . HAa ! korang ada masalah nie ? sha ada penyelesaian nye . Tapi sebelum tu , sha nak tanya korang , loading blog sha cepat ker tak ek ? hikhik .

okei lupakan sal hal tu jap , korang nak tak tips macammana nak cepatkan loading blog korang ? and korang nak tahu tak , jika blog korang cepat loading nyer , maka  bertambahlah follower korang . betul dak ? kalau lambat loading nye macam mana plk ? hAa ! bak kata Nabil LU PIKIR LA SENDIRI . hakhak .
Di bawah nie tips yang bakal sha kongsi dengan korang . And hope tips nie dapat membantu korang ek .

Elakkan Meletakkan Widget Yang Tak Penting

- HAa faham tak maksud sha ? x faham ? okei macam nie , ce korang tengok blog korang di sdebar ke or kat mana mana lah , ada tak korang letak widget macam jam , hit counter , gambar comel-II , welcome to my blog ker hape ker , ada tak ? kalau ada cepat korang buang widget-widget tu semua okei sygg ? Di sebabkan widget yang tak seberape penting nie la yang melambatkan loading blog korang taw tak ? X percaya tanya la senior senior yang lagi arif dalam dunia berblog nie . So korang cepat-cepat la buang ek , nanti orang yang nak singgah di blog korang pon boleh lari taw di sebab kan loading blog korang buat hal .

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
- HAa nie satu , tahu la korang punya banyak gambar kenangan korang dengan kawan-kawan or boyfriends korang , tapi jangan lah duk upload di blog tu semua picture korang tu . Cukup la setakat 2 3 keping korang upload . Yang selebih tu , korang simpan jer dalam hp korang or nak lagi lebih baik korang pi cuci gambar tu then upload jer kat album korang . hAa ! tak ke bagus cam gitu . So sape sape yang suka pendapat sha yang nie , cepat cepatla kurangkan and buang picture yang banyak lam blog korang tu ek . Lambatkan Loading jer . Alahaiii ~

Show Entry

- Faham maksud sha yang nie ? hAa maksud sha show entry tu adalah , cer korang tengok blog sha , ada 1 jer kan entry di main page kan ? HAa nak tahu sha buat mana biar jadi satu entry jer ? tengok bawah nie sygg .
DASHBOARD >  SETTING > FORMATTING > pada “Show at most” sila pilih 3 atau mengikut kesukaan korang , asalkan jgn lebih dari 3  entry   k . > SAVE SETTING .

Sha rasa , tu jer tips yang sha tahu and sha gunakan untuk cepatkan loading blog sha . Ada apa apa pertanyaan , sila tanya k :)

Saturday, 12 May 2012

1st Mini Giveaway by Lieyna Rosli


Malam-malam buta sha join Contens . haha . Tapi xpew x merugikan pon join GA nie . just menang ker atau tidak menang . rezeki tu kan tidak kemana-mana betul dak dak dak ? hakhak ! And then satu lagi sha nak bagi taw sama lu olang ya ~ Nak join GA nie ada syarat-syarat nyer juga taw . Sama la ngan korang kan , jika buat segmen ker or pape la kan , mesti nak habuan kan kan kan ? haha . Samala kiterrr ! hikhik !
Mesti korang nak tahu kan apa sebab sha nak join GA nie kan ? hAa ! sebab nye , hadiah yang bakal korang dapat menarik ma ~ especially untuk kaun hawa macam kita kita nie . nak tengok hadian yerr tak ? Skodeng blog nie > SINI <
HAa ! tertarik menarik tak ? tertarik an an an ? samala macam sha . eh korang , apa duk tunggu tunggu lagi nie haa ! jom la join ! jangan lepaskan peluang yang ada depan mata lAa . mak kite cakap , rezeki jangan di tolak taw . rezeki ada di mana mana k . So jika korang ikhlas nak buat sesuatu , insyaALLAH , korang akan di murahkan rezeki .  *Chewwaah koe sha , da pndai pndai ceramah yerr sekarang nie ek ? haha . Sygg ! nak join klik banner omeii tu yerr :)

Sha Tag kan ke 3 Org rakan blogger yang lain .

Niena

Hanie Shaa

mimiee




1st Contest by Akma , Wany & Mira


Malam-malam buta sha join Contens . haha . Tapi xpew x merugikan pon join contens nie . just menang ker atau tidak menang . rezeki tu kan tidak kemana-mana betul dak dak dak ? hakhak ! And then satu lagi sha nak bagi taw sama lu olang ya ~ Nak join contens nie ada syarat-syarat nyer juga taw . Sama la ngan korang kan , jika buat segmen ker or pape la kan , mesti nak habuan kan kan kan ? haha . Samala kiterrr ! hikhik !
Mesti korang nak tahu kan apa sebab sha nak join contens nie kan ? hAa ! sebab nye , hadiah yang bakal korang dapat menarik ma ~ especially untuk kaun hawa macam kita kita nie . nak tengok hadian yerr tak ? Scroll ker bawah yerr sygg sygg .


Hadiah

Tempat Pertama
- Shawl 
- Inner
- Brooch
- Lens

Tempat Kedua
- Shawl
-Lens

Tempat Ketiga
- Lens 
- Header

Saguhati
5x review blog

HAa ! tertarik menarik tak ? tertarik an an an ? samala macam sha . eh korang , apa duk tunggu tunggu lagi nie haa ! jom la join ! jangan lepaskan peluang yang ada depan mata lAa . mak kite cakap , rezeki jangan di tolak taw . just rezeki ada di mana mana k . So jika korang ikhlas nak buat sesuatu , insyaALLAH , korang akan di murahkan rezeki .  *Chewwaah koe sha , da pndai pndai ceramah yerr sekarang nie ek ? haha . Sygg ! nak join klik banner omeii tu yerr :)

15 CARA DAN TIPS UNTUK DAPATKAN BUFFERED EARNINGS (BE) DARI NUFFNANG


Kali ini sha mau kongsi dengan korang macammana nak dapatkan BE dari nuffnang . HAa ! tertarik menarik tak tajuk hari nie ? haha . Beberapa hari nie , ntah la nape sha ashik aktif kan jer NUFFNANG and CHURP CHURP . MyB sha mahu mula menabung kot . Yerla kan , sha mau guna duit tu untuk pembelajaran . Haa ! kan tak menyusahkan parents . betul tak betul tak ? haha , terlebih excited pulak sha nie .

Bagi yang still baru dalam dunia Berblogging nie , pasti korang tak tahu kan apa tu NUFFNANG And CHURP CHURP dan apakah kebaikan menggunakan  kannya kan kan ? Nak daftar Nuffnang tekan sini sygg > SINI < Then lepas korang sign up and buat apa yang patut tu mesti korang nak tahu macam mana nak dapat kan Earning dengan cepatkan ? Haa ! baca Tips di bawah nie yerr

Kali nie Jamal nak kongsikan dengan korang semua 15 Tips/Cara Untuk Mendapatkan Buffered Earnings (BE) dari Nuffnang. Tips nie Jamal dapat hasil dari pertanyataan dengan Otai2 Blogger dan juga pertanyaan terus kepada pihak Nuffnang sendiri. So nnt Nuffnang akan komen mengenai blog kita, apa yg kurang dan kenapa diorg tak pilih blog kita untuk mendapat iklan BE tersebut. Bile kita dah tahu mana silapnya, boleh la perbaiki lagi blog kita tue kan. Dan hasilnya dari bulan Jan 2011 hingga sekarang, Jamal dah dapat dalam 9 Buffered Earning (BE) dari Nuffnang. Thanks Nuffnang.


CARA 1 DAN 2 (Update Bio Profile dan Blog Survey)

Ni paling wajib untuk di update. Nuffnang buat survey ni sebab terdapat beratus ribu blog berdaftar dengan Nuffnang, jadi ia digunakan untuk filter blog yg sesuai dengan kehendak pihak advertiser. Isi dan Update paling tidak pun sekali sebulan ataupun 2 minggu sekali.

Contoh 1 - survey reader, male ke female ke 50-50. Kalau pilih male, advertiser macam Nivea for man akan lebih tertarik utk advertise. Kalau letak famale, boleh sangkut iklan kotex dgn fair and lovely, kalau 50-50, mungkin bleh dpt yang tak specific according to gender macam iklan kereta, iphone, printer dan sebagainya

Contoh 2 -Age, kalau anda muda macam aku, reader pun muda, so advertiser macam social network, rakan muda minat laa nak advertise

Contoh 3-Kategori Blog, Kalau blog pasal food, selalunya akan dapat iklan dari syarikat makanan macam pizza hut, KCF dan mamee. Kalau finance mcm aku ni, likely akan sangkut laa sedikit sebanyak advertiser macam bank dan unit trust

CARA 3 (Kategori Blog)

Pastikan korang jangan classifykan blog korang sebagai blog socials@politics. PihakNuffnang memang tidak akan pilih blog jenis nie untuk iklankan produk mereka. 

CARA 4 (Kandungan Blog)

Nuffnang tidak sama sekali meletakkan kempen CPM jika blog tersebut mengandungi informasi daripada sumber yang lain. Oleh itu, keaslian kandungan blog anda adalah dititik beratkan.

CARA 5 (Fraud Clicks)

Since coding dari Nuffnang dah ada dalam blog korang, memang dia boleh detect fraud clicks, kalau memanjang jer klik iklan tue dari 1 sumber @ IP Address, memang boleh detect. Worse, xde ataupun sikit iklan dari Nuffnang. Worst lagi, Nuffnang banned korang terus. Kesimpulannye jangan la buat Fraud Clicks ye kawan2.

CARA 6 (Lokasi Iklan)

Nie pun sangat penting, kalau salah pasang sampai tak nampak iklan yang keluar kat blog korang. Memang crawler Nuffnang boleh detect kalau salah, tapi malangnya anda akan terus dihukum untuk tak dapat iklan, crawler Nuffnang tidak akan beri peringatan pada korang untuk perbetulkan. Padan muka, sendiri kene ingat ok! Ad placement atau tempat letak iklan juga perlu mengikut garis panduan dari Nuffnang. Letaklah ditempat yg senang orang nampak dengan jelasnya. Cara nak letak iklan boleh rujuk kat Nuffnang ye.

CARA 7 (Letak Semua Jenis Iklan)

Meletakkan semua jenis ads units/banner ( LeaderBoard, Skycraper, Large Rectangle) ditempat yg strategik seperti yg disyorkan oleh pihak Nuffnang. Letak jer semua ketiga-tiga ads unit tu, tapi bukan bermakna letak terus korang akan dapat BE, sebab banyak faktor lain pun mempengaruhi jugak.

CARA 8 (Rekod Iklan Yang Lepas)

Sila lihat bintang2 yang korang dapat kat penjuru bawah sebelah kiri Analytics Nuffnang. Kalau korang dapat 5 bintang maknanya ramai yg klik iklan dikawasan tue pada kempen iklan yang lepas. Biasanya korang akan dapat BE kat ruang yang 5 bintang tu la. Lagi satu rekod baik tak pernah buat fraud click, Jangan memain tau, kalo kena ban nnt kan susah.

 CARA 9 (Hantar Ticket@Pertanyaan)

Hantar ticket@pertanyaan kepada pihak nuffnang, tanya je lah apa yang patut.

CARA 10 (Maintain Traffic)

Sila maintain kan traffik atas 100 unique visitors(UV) sehari. Tue pun kalau boleh, kalau x dpt, maintain lebih 20 UV pun ok dah. 

CARA 11 (Selalu Update)

Kalau boleh update blog korang setiap hari, kalau xnak buat la auto publish. Traffic tak tinggi pun takpe, yang penting jangan tamak letak macam2 iklan kat blog, usahakan dulu biar traffic di blog mantap dan lepas tue lantaklah korang nak buat apa pon. Jangan sampai nanti yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran, hehe.

CARA 12 (Status Glitteratti)  

Mengekalkan Status "Glitteratti". Jgn sesekali memadukan Nuffnang dengan meletak banner iklan dari ads network pesaing Nuffnang, melainkan blog korang ni memang popular dan ramai UV. Status keahlian juga diberi keutamaan dimana Nuffnang lebih mengutamakan blog yang berstatus Glitterati. Untuk dapat status ini ialah dengan tidak menyiarkan iklan yg seangkatan dengannya bahasa mudahnya jangan curang. Untuk keterangan lanjut, boleh rujuk/tanya Nuffnang ye.

CARA 13 (Backlink Nuffnang)  

Tulis entry yg ada backlink ke Nuffnang. Cuba la, mana tahu menjadi, saya pun tak sure macam mana, tapi kalau tengok mereka-mereka yg selalu dapat BE ni memang rajin buat entry ucap terima kasih kat Nuffnang dan link balik ke website nuffnang kan, korang perasan tak? Ada jugak yg backlink ke pihak pengiklan contoh dia dapat BE dari Maxis iPhone 4 Entry LR ,tak pun dari VW 0.5% Golf GTI & Polo LB, atau dari Maxis BB Torch White LR, atau Prudential Branding LB, paling tidak pun dari Astro Beyond One HD LB mesti dia akan buat backlink balik ke pihak pengiklan tu ?

CARA 14 (Loading Time)  

Jangan beratkan blog korang dengan meletak terlalu banyak widget. Secara logiknya blog yg terlalu berat atau lambat loading kemungkinan untuk pengunjung mengulang semula kunjungan adalah sedikit melainkan blog korang memang menjadi tumpuan atau popular dan entry korang memang superb seronok untuk dibaca, tak pun penuh ilmu, tips atau tutorial yg nak tak nak orang akan tetap berkunjung semula. Blog yg terlampau serabut dengan widget mungkin akan menenggelamkan banner iklan yg dipasang seterusnya mengurangkan peratusan blog anda dipilih oleh pengiklan.

CARA 15 (Tips Terakhir)   

Kalau korang dah buat semua tips2 nie, tapi still tak dapat BE juga. So, pergilah rajin-rajinkan diri untuk bertanya pihak Nuffnang sendiri. Luahkan perasaan korang pada Nuffnang. Beritahu la apa masalah korang. So far, tak pernah pihak Nuffnang reply lambat rasenye. Kalau lambat tue pun maybe diorg nak tgk ape masalah blog korang ke, sabo la sikit ye.


Nie contoh jawapan pihak Nuffnang kepada blogger yang x dapat BE lagi.

Hi Blogger,

Thank you for your email. Actually, you're referring to CPM campaigns, not Buffered Earnings. Buffered Earnings, Metered Earnings, etc are merely terms for CPM campaigns.

As mentioned previously, in order for you to get a column for "Buffered Earning" in your "Earnings", you will first need to be selected by the advertisers to do mCPM campaigns for them. mCPM (Metered Cost Per Impression) campaigns are where advertisers choose which blogs they want to advertise based on several factors such as the demographics of your blog readers, the desirability of ad units, membership exclusivity and the availability of ad units. These ads pay according to the unique impressions the advertiser purchase from your blog that will be able to see the ad. It doesn't require any of your users to click on it in order for you to get paid.

Now, there are several factors that would determine your chances of being selected for CPM campaigns. As advertisers always have a target audience for their campaigns to address to, they will choose blogs with suitable blog readers as their target audience. Should your blog readers fall into that category, rest assure that you’re very likely to be picked by them. Many bloggers who do not fill in their blog surveys properly may find themselves not receiving ad campaigns from advertisers frequently. This is due to the fact that the survey actually helps advertisers know the bloggers’ blogs better. Blogs registered without completed surveys are often ignored by advertisers as they do not know if your blog’s reach is suitable for their campaign or not. As such, we highly recommend for you to ensure that all your blogs’ surveys are filled and updated from time to time.

Desirability of ad placement is crucial in the advertising industry. Advertisers spend a lot of money to design an ad and buy ad space. They want to get their message across to their target audience as effectively as they could. This being said, they will always buy ad spaces which are optimized and desirably placed. Just ensure that your ad units are at their intended place and this factor would be satisfied in the eyes of the advertisers. A Skyscraperad unit is supposed to be the first element of the sidebar and not anywhere else. The same goes for Leaderboard as the first visible element upon visitor’s entry to the site and Large Rectangle right after your first blog post. Should your blog’s ad units not be located at these placements, it would severely affect advertisers’ decision to advertise on your blog as there are plenty of other blogs under our network with perfect placement of the ad unit.

In addition, availability of ad units plays an important role for bloggers to be chosen for campaigns as well. All our advertisers split their budget evenly across all our 3 ad units, Leaderboard, Skyscraper and Large Rectangle whenever they advertise with us. That being said, the budget would be limited and might not be able to cover that many blogs for a particular ad unit. If your blog have all 3 ad units in it, your chances of being selected for campaigns would be fully maximized.

Membership exclusivity plays a part in advertisement campaigns as our advertisers tend to advertise more on Glitterati blogs as it is part of our reward program to our most loyal bloggers in the region. Ordinary members will still be selected for campaigns but in a lower number compared to Glitterati’s.

We'll do our best to sell the ad units of our bloggers as long as they're optimized and within our protocols. If the ad units are not optimized or they're not in the best interest for the advertisers, we cannot defile the practice of our company's policies and have our advertisers advertise on blogs which do not yield the best results for their campaigns. I hope that you will understand that it is important for advertisers to achieve satisfactory results for their campaigns in order for them to advertise more on blogs.

Hope this helps!

Cheers,
Thara Sofian
Blogger Relations

Nuffnang Sdn Bhd

100% Tips dari sumber Blog Jamaluddin







Cara Daftar Nuffnang

Bagi yang newbie mungkin tertanya tanya apa itu nuffnang kan ? bagi yang dah lama start berblogging nie mungkin da tahu and cara-cara macam mana nak guna and kebaikan nuffnang nie kan kan kan ? betul tak? *alahai excited nye ko sha* haha . Okei nie sha ada penyelesaian nye bagi yang still newbie yang di luar sana tu .

Nuffnang merupakan peneraju komuniti pengiklanan blog yang pertama di rantau Asia-Pacifik .Komuniti ini telah disertai lebih kurang 200,000 blogger. Setiap blogger yang menyertai akan meletakkan beberapa jenis banner iklan di blog masing-masing.  HAa da faham ? so apa tunggu tunggu lagi jom la join . Cepat cepat ! Lagi cepat korang join , lagi cepat la korang dapat duit kan ? tapi , ada tapi nya jugak taw . korang mesti la pandai gunakan taw . Bukan nye setakat sign up , isi isi semua data , then biar kan camtu jer . Bukan bukan ! salah tu sygg . Nuffnang nie pon ada syarat nye jugak , nanti jika korang xtahu syarat-syarat nyer , x pasai-pasai korang xboleh nak dapat earning tu . Alahaii ~ melepas nyerr ~

Aikk aikk ~ rasa da panjang lebar sha Ceramah tentang nuffnang nie kan ? so , jom kita start dengan misi and visi utama kita , Jom jom !

1 . Korang harus and wajib lah pergi ke WebSite nie > NUFFNANG <

2. Klik Di bahagian ini yerr sygg (Sign Up As Blogger )



3.  Fill in Form Registration tuh . Tick Semua kotak yang bahagian Bawah sekali tuh . Masukkan huruf yang sepatutnya , dan klik sign me up !

4. Bila dah klik Sign Me Up tuh , akan keluar macam ini taw ? :
 

5. Kan ada Emel Korang tuh ? Log in masuk dekat Emel korang tuh . Tak kiralah . YahooMail ke , Gmail ker . Ikot korang punya emel . Ok ?

6. Lepas dah log in , Check Inbox .. Ada Nuffnang hantar satu email suruh Verify . Klik pada link seperti yang Lyssa tunjukkan di bawah ini :

 

7. Bila dah click , korang patah balik , tengok No.4 ! Ada Lyssa kotak kan CLICK HERE kan?

8. Korang CLICK HERE dekat situ tak pun , susah-susah , masuk balik webstie nuffnang tu :)

9. Log in balik . Letak Emel Dan Password !

10. Lepas dah log in . Kan ada benda ni kan ? Korang KLIK pada yang Lyssa kotakkan tuh :)

 

11. Korang Fill in Blogger Bio tuh , Then , Click SUBMIT !

12. Lepas tuh , akan keluar warna2 hijau ? Korang fill in lah Blog Name korang , URL dan tekan Add New Blog .

13 . Then  , akan keluar SATU SURVEY ~ 

14 . Fill in SURVEY tu :) Jujur tau ? =,=

15. Then , tekan SUBMIT !:)

Oke , now , Lyssa teach pulak , cara nak letak iklan dalam blog ! :)

1. Nampak tak icon nih ? Klik dekat situ :

 

2. Ada nampakkan kod-kod tuh . (Leaderboard , Sidebar , Between Contants!)


3. Letak di Leaderboard (Atas Header) :

=> Log in > Dashboard > Design > Edit Hmtl  Tick Expand Widget Templates
=> Tekan Ctrl F dan cari kod ini : <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>
=> Copy Kod LeaderBoard , then , paste di bawah kod yang korang carikan tuh :) 
=> SAVE !!


4. Letak Di Sidebar :
=> Dashboard > Design > add a Gadget > Html/JavaScript
=> Copy Kod untuk sidebar pulak 
=> Paste pada ruangan Html/JavaScript tuh :)
=> Then , SAVE !!


5. Letak Between Contents :

=> Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
=> Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini : </b:includable>
=> Copy pulak kod between contents tu.
=> Paste atas kod yang korang cari tadi tuh , ok ? 
=> SAVE !!!

Credit By : Kak Lyssa

Kalau korang rajin and ikhlas , rajin-rajinla klik nuffnang sha yer . nanti da klik , bagitaw sha dekat  cbox . Nanti sha klik yang korang punye , just cepat and lambat jer sygg :)

Thursday, 10 May 2012

Tempahan Banner !




Hoola , hari sha mau buat satu pengumuman untuk korang . Jom Jom baca entry nie smpai habis k :)
Tujuan Sha buat enty nie Or segmen nie adalah untuk kemudahan korang jugak (Bagi Yang Still xpandai lagi nk buat banner) . Okei , sape yang nak buat banner , tapi still x tahu lagi macam mana nak buat . So , sha buat segmen nie untuk korang . Sha buat khas untuk korang .And sape yang mahukan design macam sha pon boleh . Or nak lain dari sha pon boleh . Just RM 5.00 jer sygg :)

Nak tempah ? okei , emel sha okei ''bieysha2803@yahoo.com'' . Kat situ korang sertakan url blog korang . senang skit sha nk berhubung ngan korang nnti . Then sertakan design yang mcm mana yang korang nk and sertakan sekali dengan picture yang nk dibuat banner k :)

Nota : Untuk perhatian korang , design yang sha buat nie , xder tema tema Roker , PowerRanger ker or yang bertemakan lelaki . Just ada yang blingg blingg , couple and cute jerr k :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah