Monday, 30 July 2012

Tutorial : Cara Buat Facebook Subscribe Button Di Blog


Assalamualaikum !

Salam Ramadhan warga islam . Sape Still puasa penuh ? Cepat cepat angkat tangan . haha . Okei hari nie sha nak buat tutorial Facebook Subscribe di blog , macam yang sha punye skarang nie . Sebelum nie sha ada buat Tutorial Button Subscribe Di Facebok kan ? Nak tengok tekan Link tu .

Tutorial nie atas permintaan adik Fariha . Mesti korang tertanya-tanya kan apa fungsi button subscribe nie kan ? haa ! try korang bukak fb sha  . Da penuh kan friend list dye kan ? So kalau korang nk ADD sha x boleh sebab da full . Kalau korang tekan button subscribe di facebook sha tu , automatik korang boleh tengok status yang sha update . hAa ! so senang la korang x payah ADD just tekan button subscribe jer korang da boleh jadi friend ngan sha . Apa macam , best tak subscribe nie ? kalau best jum buat tuto nyer :)


Okei , jum kite start dengan tutorial nye :)

1. Korang kena pergi dekat link ini dulu --> LINK UNTUK SUBSCRIBE BUTTON <--


3. Then tekan GET CODE . Copy kod yg nie . Tengok picture bawah .


4. Ok . Dah copy kan kod tu ? Now jom belajar letak subscribe dalam blog pulak . 

5. Kat bawah nie sha bagi dua step , sama ada korang nak letak dekat sidebar atau macam sha punye , dye terapung kat sisi sidebar .

*Sidebar

Dashboard > Design > Add A Gadget > Html/JavaScript 

- Korang paste kan kod yang korang copy tadi tu dalam html/javascript . Then korang save . Now korang tengok di blog korang , amacam ada jadi tak ?

*Kat Bahagian Sisi , Macam Sha Punyer

Dashboard > Design > Add A Gadget > Html/JavaScript

- Korang copy kod di bawah nie yerr .

<div style="position: fixed; top: 150px; left: 0px;"> KOD SUBSCRIBE BUTTON TADI

* Hijau tu adalah untuk tukar kedudukan dari atas .
* Kuning tu kalau nak tukar kedudukan , korang tukar left ke right
* Biru tu korang tukar dengan kod Subscribe korang tu k .

Sekarang korang boleh save . Jadi tak ? dah jadi bagitau sha yerr :)







3 000 Pengomen Hebat:

epylalala said...

terima kasih sis <3 ;))

BieySha said...

@epylalala welc dear :)

ilani yuliq said...

thanks kak sha. *hug*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah