Saturday, 31 March 2012

Tutorial Membuat Template Washed Denim Part-I

Nak Template Washed Denim macam sha x ? Alaa mcm blog yang sha guna sekarang nie lAa ? Berminat x ? If berminat jom buat :)
1.Dashboard > Design > Edit Html > Korang Scroll Bawah Sikit Then korang Cari Select Layout Template
2.Then Korang tick WASHED DENIM okei . Then korang save kan okei . Now blog korang da bertukar ke Washed Denim


3.Now blogg korang jadi macam nie kan ? Tapi xcanti kan ada background warna putih kat header tOo kan ? tp jangan bimbang , kita boleh hilangkan background tOo , just korang perlu la rajin ikot step step yang sha beri nie k :)


4.Untuk hilangkan background yang warna putih tOo korang cari kod nie .
/* Variable definitions
   ===================

5.Then korang tengok anak coding dea ada x yang macam nie

 <Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="#333333" value="#333333">
 <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
6.Jumpa x ? now korang tukarkan kod di atas tOo dengan kod yang sha beri nie k .

 <Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">

7.Haa da tukar ? Now blog korang jadi macam nie kan ? HAa ! kan da hilang background warna putih tOo :D

8.Now jom kita masukkan background pulak . korang cari kod nie 

body {

9.Then copy pastekan code yang sha bagi kat bawah nie and paste kan kat bawah kod di atas tOo k

background: url(Background image);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
margin: 0;
padding: 0px;
font: x-small Verdana, Arial;
text-align: center;
color: #000000;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
letter-spacing:1px;
}
10.Menjadi x ? if x , bagi taw sha k :)
11.Now siap Template Washed Denim Korang . If menjadi ker or xmenjadi ker bagitaw sha k :)

2 000 Pengomen Hebat:

Nur Irdina said...

nak tnye, kalau yg new interface punyer mcm mne nak tukar pegi washed denim ??

Syaniz _Syaza said...

@Nur Irdina tulah.. sye pon msih mencari :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah