Sunday, 15 July 2012

Sambal Mangga Muda

Hello and Selamat malam warga blogger . hehe . Hari nie sha mau bikin Resepi dari mak sha aw . And resepi nie dari turun temurun arawah nenek sha yang di ajar kepada umi sha . Then seterusnya di ajar pula kepada sha . Opss silap , bukan di ajar aw , tapi sha yang nak belajar resepi nie . Nak taw nape ? coz resepi nie adalah makanan kegemaran sha . hehehe . Korang yang sukakan pedas , bolehla buat resepi nie ek . Okei , tanpa berlengah lagi , dibawah nie sha sediakan resepi nyerr okei :)


Sumber dari google
Bahan-Bahan :

- 3 Ekor Ikan Selayang
- Segenggam Kelapa Muda
- 3 Biji Lada Burung ( Kalau nk pedas lagi tambahkan lagi Lada k , ikut citarasa msing2)
- 3 biji mangga muda ( Org kelantan cakap , buoh pauh deh . hehe )
-  Sedikit Garam Kasar dan sedikit Aji Namoto ( Ikot Citarasa korang k)

Cara-Cara Penyediaan :

- Masukkan sedikit garam dan aji namoto tadi kedalam lesung dan tumbuk . Kemudian masukkan segenggam kelapa muda tadi diikuti dengan 3 ekor ikan selayang , 3 biji mangga muda dan 3 biji lada burung tadi tu k .

- Korang tumbuk bahan yang disebatikan tadi tu k . Jangan terlalu hancur . Kemudian ambil bahan2 yang ditumbuk tadi tu dan masukkan kedalam piring . Kemudian siap untuk dihidang . Simple kan ? hehe

# Mangga tadi tu korang buangkan kulit nyerr dulu k . Then hiris halus-halus . Dan ikan selayang tu korang jangan la masukkan sekali dengan tulang dia ek . Nanti tercekik pulak orang yang makan nyerr nanti . hehe .

* Kalau ada apa-apa resepi yang nak dikongsi , jangan la segan silu untuk bagitaw sha k . Nanti sha masukkan kedalam blog sha brsama dgn nama korang :)

2 000 Pengomen Hebat:

Unknown said...

sedap ni..makan dengan nasi panas, tapi jangan ada lauk lain..kompom abis sepinggan laju2

Unknown said...

@Encik Zaharin haha . btl tu . klau tiap2 hari mkn smbal nie pun konfem xderr masalah . kan kan ? hee ~ :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah