Sunday, 15 April 2012

Tutorial Main wrapper & Sidebar wrapper terpisah




Haa korang tengok kat atas tu , main wrapper and sidebar terpisah kan ? okei tu la yang kita nak buat hari nie .

1.Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget
2.korang cari kod di bawah nie dlu k

.post {



3.okei lepas jmpa , korang copy code di bawah nie and paste kan di bawah kod di ats .


yang ada main background

margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-
15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}


yang tak der main background

margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}


4. then korang cari kod nie pulak .

.sidebar .widget {



5.jumpa ? okei now korang copy code nie and paste kan di bawah code yang di cari td tu plk .

yang ada main background

margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}

Yang tak der main background

margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}


Alamak ! nape jdi macam nie nie plk ! haha ! korang jgn bimbang , sha ada pnyelesaian dia :)



6.Korang cari pulak kod nie .

#content-wrapper {


7.Then korang tukar kod background yang ada dkt situ dgn kod yang nie

background :transparent;


8.Korang preview dulu baru save k .

Bila da siap bagitaw sha k dear :)

0 000 Pengomen Hebat:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah