Tuesday, 3 April 2012

Tutorial Shoutbox / Cbox / Fibox Di Bahagian Header

Hello yooo yooo wassuppp ! hahha , Rock sikitt pagii nie , haha , bowink bowink  , biapun ada ore da teman nie , tapi still bowrink jugakk ma ( budak tecikk ya , jgn pk bukan bukan) hihi !
tengok budak tuh maen game alhaii bowrink maa ! so , buat tuto jer la yg x bowrink nyer .
Okei , sebelum tu korang faham x tajuk tutorial kita hari  nie ?
Okei maksud sha Tutorial Shoutbox / Cbox / Fibox Di Bahagian Header nie sbb Shoutbox or Cibox or Fibox korang tuh berada di bahagian header , bukan nye terletak di bahagian sidebar or ditepi tu . okei da faham ? if korang nak buat , ikot step di bawah nie k . jap jap jap , sebelum sha terlupa , korang mestila kena ada ADD A GADGET di atas header , sape yang belum buat ikot tutorial nie okei >> TUTORIAL TAMBAH RUANGAN ADD A GADGET ATAS HEADER << And sape yang daa ada , jum kite buat tuto kite k :)
.
1.Dahboard > Design > Add A Gadget (Atas Header) > Html/JavaScript
2.Korang copy code di bawah nie k , then pastekan di dalam Html/JavaScript


<script type="text/javascript">
function MM_swapImgRestore() { //v3.0
var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc;
}
function MM_preloadImages() { //v3.0
var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array();
var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++)
if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}}
}
function MM_findObj(n, d) { //v4.01
var p,i,x; if(!d) d=document; if((p=n.indexOf("?"))>0&&parent.frames.length) {
d=parent.frames[n.substring(p+1)].document; n=n.substring(0,p);}
if(!(x=d[n])&&d.all) x=d.all[n]; for (i=0;!x&&i<d.forms.length;i++) x=d.forms[i][n];
for(i=0;!x&&d.layers&&i<d.layers.length;i++) x=MM_findObj(n,d.layers[i].document);
if(!x && d.getElementById) x=d.getElementById(n); return x;
}
function MM_swapImage() { //v3.0
var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3)
if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];}
}
</script>
<div style='padding-left:0px; position: absolute; z-index: 300; margin-left:600px;margin-top: 30px; background:#;'title='shoutbox'>
KOD SHOUTBOX KORANG !!
</div>

*Yang warna pink tOo kod shoutbox or Fibox or Cibox korang k
*Warna merah tOo korang ubah la k mengikut kesesuaian korang . korang ubah jarah tuh alik kiri
*Warna biru tu korang ubah dari jarak atas .

# tak faham tanya sha k :) and ada yang menjadi x ? if menjadi bagitaw sha k :)

2 000 Pengomen Hebat:

kai said...

nice tutorial...

AkuPunyeCerite said...

thnegss kai :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah