Saturday, 12 May 2012

Cara Daftar Nuffnang

Bagi yang newbie mungkin tertanya tanya apa itu nuffnang kan ? bagi yang dah lama start berblogging nie mungkin da tahu and cara-cara macam mana nak guna and kebaikan nuffnang nie kan kan kan ? betul tak? *alahai excited nye ko sha* haha . Okei nie sha ada penyelesaian nye bagi yang still newbie yang di luar sana tu .

Nuffnang merupakan peneraju komuniti pengiklanan blog yang pertama di rantau Asia-Pacifik .Komuniti ini telah disertai lebih kurang 200,000 blogger. Setiap blogger yang menyertai akan meletakkan beberapa jenis banner iklan di blog masing-masing.  HAa da faham ? so apa tunggu tunggu lagi jom la join . Cepat cepat ! Lagi cepat korang join , lagi cepat la korang dapat duit kan ? tapi , ada tapi nya jugak taw . korang mesti la pandai gunakan taw . Bukan nye setakat sign up , isi isi semua data , then biar kan camtu jer . Bukan bukan ! salah tu sygg . Nuffnang nie pon ada syarat nye jugak , nanti jika korang xtahu syarat-syarat nyer , x pasai-pasai korang xboleh nak dapat earning tu . Alahaii ~ melepas nyerr ~

Aikk aikk ~ rasa da panjang lebar sha Ceramah tentang nuffnang nie kan ? so , jom kita start dengan misi and visi utama kita , Jom jom !

1 . Korang harus and wajib lah pergi ke WebSite nie > NUFFNANG <

2. Klik Di bahagian ini yerr sygg (Sign Up As Blogger )



3.  Fill in Form Registration tuh . Tick Semua kotak yang bahagian Bawah sekali tuh . Masukkan huruf yang sepatutnya , dan klik sign me up !

4. Bila dah klik Sign Me Up tuh , akan keluar macam ini taw ? :
 

5. Kan ada Emel Korang tuh ? Log in masuk dekat Emel korang tuh . Tak kiralah . YahooMail ke , Gmail ker . Ikot korang punya emel . Ok ?

6. Lepas dah log in , Check Inbox .. Ada Nuffnang hantar satu email suruh Verify . Klik pada link seperti yang Lyssa tunjukkan di bawah ini :

 

7. Bila dah click , korang patah balik , tengok No.4 ! Ada Lyssa kotak kan CLICK HERE kan?

8. Korang CLICK HERE dekat situ tak pun , susah-susah , masuk balik webstie nuffnang tu :)

9. Log in balik . Letak Emel Dan Password !

10. Lepas dah log in . Kan ada benda ni kan ? Korang KLIK pada yang Lyssa kotakkan tuh :)

 

11. Korang Fill in Blogger Bio tuh , Then , Click SUBMIT !

12. Lepas tuh , akan keluar warna2 hijau ? Korang fill in lah Blog Name korang , URL dan tekan Add New Blog .

13 . Then  , akan keluar SATU SURVEY ~ 

14 . Fill in SURVEY tu :) Jujur tau ? =,=

15. Then , tekan SUBMIT !:)

Oke , now , Lyssa teach pulak , cara nak letak iklan dalam blog ! :)

1. Nampak tak icon nih ? Klik dekat situ :

 

2. Ada nampakkan kod-kod tuh . (Leaderboard , Sidebar , Between Contants!)


3. Letak di Leaderboard (Atas Header) :

=> Log in > Dashboard > Design > Edit Hmtl  Tick Expand Widget Templates
=> Tekan Ctrl F dan cari kod ini : <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>
=> Copy Kod LeaderBoard , then , paste di bawah kod yang korang carikan tuh :) 
=> SAVE !!


4. Letak Di Sidebar :
=> Dashboard > Design > add a Gadget > Html/JavaScript
=> Copy Kod untuk sidebar pulak 
=> Paste pada ruangan Html/JavaScript tuh :)
=> Then , SAVE !!


5. Letak Between Contents :

=> Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
=> Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini : </b:includable>
=> Copy pulak kod between contents tu.
=> Paste atas kod yang korang cari tadi tuh , ok ? 
=> SAVE !!!

Credit By : Kak Lyssa

Kalau korang rajin and ikhlas , rajin-rajinla klik nuffnang sha yer . nanti da klik , bagitaw sha dekat  cbox . Nanti sha klik yang korang punye , just cepat and lambat jer sygg :)

4 000 Pengomen Hebat:

Fariz Reza said...

assalam erm..aritu ada daftar gak....
tapi kalo yang poll tu die kate kne jadi yang eligible ke mcam tuh a...kirenyer kene tunggu untuk jadi account kite master la ea?

AkuPunyeCerite said...

@Fariz Reza stahu sy ,x la . sbb smasa sy first join Nuffnang nie , then sy masukkan iklan nuffnang nie kedlm blog, kita akan dpt BE melalui tu .so , kena rajin2 kan la on9 blog yer :)

Nik Ainaa said...

tumpang tanya, nuffnang ini RM brape ke atas bru boleh cash out?

#balas kt cbox sy ya :)

Misz Purple said...

Sudah click..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2012 © Reserved to Bieysha Story Design By Cik Nurfarah